Nutrition & Inflammatorisk Ohälsa
Läs denna kurs om du på djupet vill lära dig kostens betydelse för inflammatorisk hälsa och / eller vägleda andra till att förebygga eller reversera autoimmuna och andra inflammatoriska sjukdomar
Under varje kapitel ser du de olika avsnitten
Välkommen till Nutrition & Inflammatorisk ohälsa (E03)
Ladda ner Chrome-appen för snabb tillgång till ditt digitala innehåll
Villkor för GODKÄNT på kursen
Uppdateringslogg
Lärare på denna kurs
Digitala åhörarkopior
Digitalt kurskompendium Nutrition & Inflammatorisk Ohälsa
Instuderingsfrågor för egen inlärning
Provinstruktioner för digitalt kunskapsprov och övningsprov
Övningsprov Nutrition & Inflammatorisk Ohälsa
Introduktion till immunförsvar och inflammation
Det medfödda immunförsvaret
Inledning och det medfödda immunförsvaret
Det förvärvade immunförsvaret
Inflammation
Det förvärvade immunförsvaret och inflammation
Autoimmunitet
Överkänslighetsreaktioner
Autoimmunitet och födoämnesintoleranser
Introduktion hjärnans metabolism och belöningssystem
Blod-hjärnbarriären (BBB)
Hjärnans metabolism
Blod-hjärnbarriären (BBB) och hjärnans metabolism
Hjärn-tarmaxeln
Belöningssystemet och beroende
Mat- och sockerberoende
Signalsubstanser och beroende
Livsmedel och beroende
Hjärn-tarm-axeln och beroende
Introduktion till modern livsstil och den inflammatoriska maten
Evolutionärt utvecklade skydd mot infektioner
Tarmbakterier och deras funktion
Tarmbakterier och metabol ohälsa
Tarmbakterier och inflammatorisk ohälsa
Tarmbakterier och läckande tarm
Tarmbakterier och kroniska inflammationer
Den anti-inflammatoriska maten
Den inflammatoriska maten
Socker
Spannmål
Socker och spannmål
Celiaki och veteallergi
NCGS, NCWS och avslutning spannmål
Mejeriprodukter
Mejeriprodukter del 1
Mejeriprodukter del 2
Vegetabiliska oljor
Sammanfattning av den moderna matens inflammationsdrivande faktorer
Vegetabiliska oljor och avslutning
Introduktion till kost, näring och inflammatorisk ohälsa
Inledning till kost, näring och inflammatorisk ohälsa
Autoimmuna sjukdomar
De 3 AIP-studierna
IBS
Allergier, intoleranser och astma
Diabetes typ 1
Hashimotos och Graves sjukdom
Reumatism (reumatoid artrit, RA)
Psoriasis
Crohns sjukdom / ulcerös colit
Klinisk depression
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Övriga sjukdomar
Introduktion till anamnes, status och labbtester
Inledning anamnes, status och labbtester, samt punkt 1
Anamnes
Status
1. Blodmarkörer (CRP, sänkan (SR)
Grundkunskaper om omega-3 och omega-6
2. Fettsyreprofil för omega-6/omega-3
Labbtester
1. Blodanalys
Genomgång blodanalys
2. Fettsyreprofil
Genomgång fettsyreprofiltest
3. Allergi- och födoämnesintoleranstest
Genomgång födoämnesintoleranstest
Amerikanska Cyrex test av antikroppar mot spannmålsproteiner
4. Avföringsprov
5. Test av läckande tarm
6. Test av oxidativ stress
Funktionsbedömning
Introduktion till hälsoprogram vid inflammatorisk ohälsa
Individanpassning och yrkesroll
Värdegrunder vid rådgivning och hälsocoachning
Inledning Hälsoprogram
Kosthållning vid inflammatorisk ohälsa
Kosthållning vid IBS och lättare åkommor
Kosthållning vid autoimmuna sjukdomar
Kosthållning vid histaminintolerans
Kosthållning vid inflammatorisk ohälsa
Kosttillskott vid IBS, allergier, intoleranser och astma
Specialtips för bättre tarmflora
Specialtips vid läckande tarm
Extra värdefulla livsmedel och tillskott
Kosthållning vid depression och neuropsykiatriska sjukdomar
Kosttillskott vid depression och neuropsykiatriska sjukdomar
Måltidsfrekvens vid inflammatorisk ohälsa
Övriga livsstilsråd vid inflammatorisk ohälsa
Hälsoprogram för punkt 2-8
Kontraindikationer vid kost-, närings- och livsstilsordination
Kontraindikationer
Kunskapsprov Nutrition & Inflammatorisk Ohälsa (E03)
Klientfall Gerd
Klientfall Daniel
Kursintyg